Louise Willerslev-Olsen

Når De paralympiske lege 2021 begynder, vil jeg være blandt de atleter, der går og kører ind under den danske fane! Følg min vej dertil.


NÆSTE TURNERING
Alle ITF-turneringer er aflyst indtil videre.

Paratennis – fra skiulykke til international sportsgren
Jeg er sponsoreret af Zealand Care og Seniorland
Tennis på to hjul
Den 16. januar 2019
Paratennis' fader, Brad Parks (th), og Randy Snow under US Open i 1981. Parks vand i øvrigt den første US Open paraturnering i 1980. Foto: ITF

Paratennis – fra skiulykke til international sportsgren

Det var en tragisk freestylingskiulykke der blev grundlaget for paratennis, men i dag vokser sporten støt og bliver mere og mere populær – og professionel. Her kan du følge sportens vej fra nørdet to-personsprojekt til verdensomspændende sportsgren.

1976
Den 18-årige freestyle-skiløber Brad Parks styrter og bliver lam i underkroppen. Under sin genoptræning møder han kørestolsatleten Jeff Minnenbraker og sammen overvejer de muligheden for kørestolstennis.

1977
I maj bliver den første paratennisturnering afholdt i Los Angeles med cirka 20 deltagere.

1980
Den amerikanske kørestolstennisorganisation bliver etableret, og man introducerer en tur med 10 turneringer rundt om i USA. En af turneringerne er paratennis’ egen US Open i oktober med over 70 deltagere. Brad Parks vinder den første titel.

1981
Franskmanden Jean-Pierre Limborg er den første udlænding, der deltager i US Open i paratennis, og da han vender hjem til Paris tager han initiativ til at udvikle paratennis i Europa og åbner senere samme år den første klub. Kendte tennisspillere som Henri Lecomte og Yannick Noah er med til at sætte fokus på paratennis. Samtidig, i Sydney, introducerer Graeme Watts paratennis til australierne.

1983
Paratennisspillere fra andre europæiske lande har opdaget, hvad der sker i Frankrig, og den første internationale turnering bliver afholdt i Paris.

1984
Masahiro Sato lancerer det første paratennisprogram i Japan, samtidig med at man i Stoke Mandeville i England afholder landets første paratennisevent.

1985
Den europæiske paratennisføderation bliver etableret, og samme år deltager over 1.500 paratennisspillere i 40 forskellige turneringer i USA. Der bliver afholdt verdensmesterskaber med seks mandlige landshold, mens kvinderne endnu ikke har nok aktive spillere til at gøre det samme.

1986
Verdensmesterskaberne inkluderer nu også kvindelige landshold.

1988
ITF adopterer to-hop-reglen og godkender dermed paratennis som sportsgren, og 10. oktober bliver IWTF (Den internationale paratennisføderation) etableret. Samme år spiller fire mænd og fire kvinder opvisningskampe i paratennis i forbindelse med OL i Seoul i Sydkorea.

1989
For første gang kan paratennisspillere spille Australian Open i Melbourne.

1991
Vinderne af US Open i paratennis modtager for første gang pengepræmier.

1992
Paratennis er for første gang på programmet ved De paralympiske lege, der bliver afholdt i Barcelona. Amerikanske Randy Snow og hollandske Monique van den Bosch vinder guld hos hhv. herrerne og damerne.

1997
Paratennis bliver fuldt integreret i ITF og får sin egen division og komite.

1998
Den første verdensrangliste for paratennisspillere bliver offentliggjort.

2000
Anti-dopingprogrammet bliver introduceret – et vigtigt skridt i at brigne paratennis på linje med rasktennis.

2005
Wimbledon afholder sin første paratennisturnering på græs, og i september bliver paratennis for første gang en officiel del af US Open.

2007
Efter tre år med opvisningskampe bliver paratennis en del af French Open – den sidste af de fire grand slam-turneringer.

2012
De paralympiske lege i London bliver de mest succesfulde nogensinde. 112 spillere fra 31 lande deltog i paratenniskonkurencerne.

2013
Uniqlo bliver sponsor for ITF – et samarbejde, der bliver udvidet i løbet af de følgende år, så tøjmærket i dag også er sponsor af verdensmesterskaberne og verdensranglisten.

2016
Paratennissporten kan fejre 40-års jubilæum. I dag er paratennis en verdensomspændende sportsgren, og der bliver afholdt turneringer hver uge – præcis som i rasktennis.

Har du læst dem her?